Røde pletter

Julen er en tid med stærke farver: Grønne juletræer, gavepapir i alle regnbuens farver, forskellige nuancer af rød fra et kendt kostume til vin og endelig de røde bær, som er midtpunktet i de fleste juledekorationer. Med alle de farver er der altid risiko for uheld, som fører til pletter på tøjet eller på gulvtæppet. Pletter kan dog håndteres med lidt viden og noget Vanish.

 

Rødvinspletter
Rødvinspletter er næsten uundgåelige i juletiden. Enten et par dråber her og der fra en klodset servering eller en gæst, som hælder et glas ned over dit tøj. Rødvinspletter er ikke så svære at fjerne, som du tror, hvis de vel at mærke ikke får lov at sidde for længe.

Et godt tip er at komme salt på pletten med det samme. Det suger rødvinen op. Dup derefter området med en tør klud uden at trykke, men derimod slippe hurtigt (dette vil trække fugten ud). For at fjerne resten af pletten kan du komme noget Vanish direkte på pletten og vente i fem minutter, før du vasker tøjet med en ekstra skefuld Vanish. Katastrofe afværget!

Bær og anden frugt
Frugtpletter - uanset om det er hindbær på kagen eller tranebærrene på din kalkun. En fejlplaceret gaffel eller en forkert bevægelse kan resultere i en plet på en cardigan, trøje eller, værst af alt, en hvid skjorte! Åh nej! Heldigvis minder pletterne om vinpletter, da de har den samme opbygning, og det betyder, at du kan behandle dem med det samme. Enten kan du duppe med et fugtigt håndklæde eller en svamp for at fjerne overskydende væske (husk ikke at gnide pletten ind eller sprede den mere), eller du kan skylle med vand, hvis det er muligt. Rengør eller skift det, du gnider med, mens du dupper pletten for at trække så meget saft ud af den som muligt, inden du bruger Vanish for at nedbryde det sidste.

Blodpletter
Måske er de lidt væmmeligt for nogle, men blodpletter stammer ikke nødvendigvis kun fra menneskeblod (selvom uheld med køkkenknive kan føre til små snitsår). En rød steg kan også forårsage blodstænk, hvis overskydende væske fra madlavningen løber ud på tallerkenen, eller mens du forbereder den. Blodpletter er dog ikke noget problem for Vanish.

Start processen ved at fjerne så meget blod som muligt med rindende koldt vand. Vanish og koldt vand virker godt sammen over for blodstænk på tøj, da denne opløsning nedbryder blod og får det til at opløses. Påfør vand på begge sider af stoffet for at vaske det helt igennem. Det kan være et problem, hvis du tørrer blodpletten og derved udtværer den i stedet for at rense den. Dup først pletten med en fugtig klud for at undgå, at den siver igennem mere stof.