Pletfjerning: Lige vores kop te

Lad de tørrede blade fra Camellia sinensis-planten trække i kogende vand i ca. 3 minutter, inden de sies fra. Sød drikken med honning eller sukker og smag til med saften fra en citron eller mælk.

Dette lyder som et råd, der kunne komme fra en middelalderlig kvaksalver, men det er faktisk blot en vejledning i, hvordan man laver en kop te! Te er den drik i hele verden, der indtages næsthyppigst efter vand, og det er der en god grund til: den smager godt, virker opkvikkende og forfriskende og indeholder masser af antioxidanter, der holder dig ung.

Te har dog også en evne til at efterlade pletter på stort set alt, det kommer i nærheden af, fordi det har et højt indhold af garvesyre, som er en type plantefiber. Te er derfor blevet brugt igennem historien til at farve træ, papir og tøj. Desværre kan et øjebliks uopmærksomhed medføre utilsigtet farvning af alt, det kommer i nærheden af det!

Hvorfor?

Årsagen til, at te og andre varme drikke kan forårsage så svære pletter, skal findes i deres kemiske opbygning. Disse varme drikke er opbygget af meget stabile sfæriske molekyler, som fordamper i et regelmæssigt mønster, udefra og ind. Dette betyder desværre, at garvesyren bliver tilbage i midten og danner en koncentreret plet på tøjet, som er meget svær at fjerne.

Hvad kan jeg gøre?

Hvis du spilder te på tøjet, skal du ikke gå i panik. Selvom pletterne kan være mere genstridige end andre pletter på tøjet, kan du uden større problemer få dem af, hvis du reagerer hurtigt. Først holder du materialet på vrangen under rinnende varmt vand (koldt vand vil blot få pletten til at sætte sig fast), så pletten ikke bliver trykket længere ind i tøjet. Når hovedparten af pletten er væk, gnider du Vanish Gold Oxi Action på, og lader det virke i et par minutter. Derefter vasker du tøjet som normalt med en skefuld Vanish samt dit almindelige vaskemiddel, hvorefter pletten vil være væk uden at efterlade sig spor.

Så sæt en kedel over og slå benene op, ligesom 70.000 andre mennesker gør hvert sekund[1] verden over, og nyd en dejlig kop te - uden at bekymre dig om at spilde!