Orange pletter

I denne farveartikel kigger vi nærmere på den ikke helt almindelige farve orange. Den er karakteristisk for karryretter, pastaretter og nogle få frugter og grøntsager og er en farve, som man ikke kan få øjnene fra. Dette er jo skønt, når det er hensigten, men det bliver et problem, når farven viser sig som en plet - især på en hvid trøje! Som regel opstår orange pletter på grund af mad, så for at forhindre dem, anbefaler vi, at tøjet beskyttes med servietter. Det er dog ikke sikkert, at de fanger ethvert stænk fra spaghetti eller spildt tikka masala, så du har nok brug for lidt mere hjælp end som så. Her kommer vores tips til at fjerne orange pletter.

 

Pastasauce
Uanset hvordan du tilbereder den, kan pastasauce få en karakteristisk orange farve, især når den blandes med pasta, krydderier og andre ingredienser. Heldigvis kan den nemt bekæmpes med Vanish.

Skyl området med koldt vand så hurtigt som muligt. Dette forhindrer, at pletten tørrer ind.

Som med alle andre pletter skal du duppe med køkkenrulle for at suge så meget op, du kan.

Læg derefter stoffet i blød i op til 1 time efterfulgt af en hurtig vask.

Krydderier
Karry, spidskommen, paprika og safran er nogle af de krydderier, som i bedste fald kan efterlade lette stænk på din trøje og i værste fald blive indarbejdet i stoffet og være temmelig svære at fjerne. Prøv først og fremmest at bevare roen, når du laver mad! Man kan dog nemt spilde alligevel, så læs vores tips, hvis dit tøj angribes af en krydret ret:

Karrypletter skal forbehandles med Vanish Gold Oxi Action Pulver. Bland 1/4 skefuld pulver med 3/4 skefuld vand til en pasta, som kommes på pletten.

Gnub opløsningen ned i pletten og vent 5 minutter.

Vask derefter som sædvanligt. Voila! Så god som ny!

Appelsiner
Appelsiner er selvskrevne i denne artikel, men hvad med mandariner og klementiner? De har begge forskellige egenskaber (f.eks. er klementiner uden kerner, mens mandariner er nemme at skrælle), men saften fra dem alle efterlader en lys orange plet på dit tøj. Selvom de mest saftige har en fantastisk smag, er det også dem, man skal passe mest på, så vær forsigtig når du skræller og spiser dem. Og vores pletfjerningstips? Her kommer de:

At duppe på en plet lige efter, at den er opstået, og trække saften væk fra stoffet er en god måde at fjerne meget af den overskydende væske på og dermed forhindre, at pletten breder sig.

Ligesom med pastasauce er det en god idé at lægge tøjet eller stoffet i blød, men denne gang med Vanish Oxi Action Gel, som du kan komme direkte på pletten.