Når Håndskrift Skal Læres: Alle Tricks i Bogen

Hvad enten de farver i en malebog eller øver sig på at stave deres eget navn, så øver dine børn sig ubevidst på at skrive i hånden – også selvom det ikke umiddelbart virker sådan.

Alfabetet kan være svært at mestre for et barn med en usikker hånd, og selv med mors og fars hjælp kan man ikke helt undgå at blive sværtet til med blæk – med det er helt fint!

Vanish kan nemt fjerne blækpletter, så du kan fokusere på at hjælpe dit barn med at sætte krydser i t’erne og prikker over i’erne, og dermed gøre det mindre stressfyldt at lave fejl.

Her er et par ting, du kan overveje, når du skal hjælpe dit barn med at lære håndskrift.

De rette værktøjer

Nogle børn finder det måske ubehageligt at holde på blyanter eller kuglepenne i lang tid, men – som med mange aspekter af børneopdragelse – er der en måde at løse det på! Der findes en række forskellige svampe-formede blyantsgreb, som ikke kun øger komforten, men som også hjælper dit barn med at finde ud af, hvor de skal placere fingrene.

Venstrehåndede og højrehåndede holder også blyanter forskelligt, og der findes skriveredskaber, som tager højde for netop disse forhold. Det, der føles og ser rigtigt ud for dig, er måske ikke det rigtige for dit barn, hvis de skriver med den modsatte hånd af dig.

Find ud af, hvad dit barn har svært ved

Nogle ting kommer naturligvis nemmere end andre, og der vil altid være noget, dit barn har sværere ved end andet. Blandt de forhold, som mange børn kæmper med, er bogstavernes udformning, størrelse, afstanden imellem ord og så det at skrive i én lige linje.

På dette stadie er det vigtigt at huske, at alt bliver bedre over tid og med træning

Overgangen fra blyant til kuglepen fører en masse nye udfordringer med sig, som inkluderer blækspild og smuds.

Ved at vise dine børn, at dette griseri ikke er jordens undergang, og ved blot at grine ad det, hjælper du med at reducere stress og raserianfald. Alt imens kan de fortsætte med at øve sig[1].

Måder at øve sig på

Børn kan øve sig på håndskrift hvor som helst, og de behøver i virkeligheden ikke at være begrænset til et skrivebord. Selvom det er en god øvelse at skrive ved et bord, hvorfor så ikke lade dem side i haven eller tage dem med i parken, så de kan skrive i solskinnet? På den måde føles det ikke som om, de bliver begrænset, og de vil samtidig have friheden til at lege, når de er færdige.

Hverdagslivet

Nu til dags ser man mange børn med hovederne begravet i en computer eller foran en telefon, men ved at bringe håndskrivning ind i din families hverdagsrutiner skaber du en god metode til at træne dine børns håndskrift uden at det føles sådan.

Eksempler på, hvordan dette kan gøres, inkluderer:

  • At lave lister og etiketter
  • Efterlade noter til hinanden rundt omkring i huset
  • At lave kort i hånden

Kampen med børns koncentrationsevne

At lægge farver i en malebog føles måske ikke som en måde at træne håndskrift på, men dit barn bruger stadig tuscher eller farveblyanter, hvilket styrker musklerne i deres foretrukne hånd. På samme måde kan et tildugget badeværelsesspejl eller et vindue tilbyde en sjov mulighed for at få dit barn til at fokusere mere på at skrive bogstaver korrekt – i stedet for at sidde ved et skrivebord i lange perioder ad gangen.

Bliv ikke sur på dem

Det er forståeligt, hvis I begge bliver en lille smule frustreret, hvis tingene ikke går strålende lige fra begyndelsen. Ikke desto mindre, så har du mulighed for at ændre på situationen med positiv opbakning ved at gøre træningen i håndskrift sjov. Et belønningssystem og overskuelige målsætninger er begge effektive måder at opmuntre dine børn til at forsætte på.

Hvis du har kopier af skolebøger fra din egen tidlige skolegang, så grav dem frem og vis dem til dine børn, så de kan se, at man er nødt til at starte et sted! Husk, at hvis der opstår blækstænk eller pletter imens du lærer dine børn at skrive, så behøver det ikke at være jordens undergang – eller afslutningen på deres håndskrivningsøvelser.

Har du en plet, du vil af med, eller et Vanish-tip, du vil dele? Besøg Vanish Tipudveksling og del din viden om pletfjernelse eller find flere tips til, hvordan du tackler pletter – bliv involveret her.

 

[1] http://www.bickids.com/da/tips-til-l%C3%A6re-h%C3%A5ndskrift