Mere end retro

Vintage, genbrug, second-hand, retro, upcycling - uanset hvad du kalder det, er det billigt, miljøvenligt og stilfuldt at iføre sig gammelt tøj. Dog har mange af de materialer, som dette tøj er lavet af, ændret sig betydeligt i årenes løb, og vaskemidler og pletfjernere er fulgt med udviklingen. Derfor er det ikke en god idé at komme dette tøj i vaskemaskinen med dit almindelige tøj, da der muligvis skal tages særlige hensyn. Vi tager her et kig på nogle af de mest almindelige tekstiler, der blev anvendt i datidens mode, og som kan kræve særlig forsigtighed, når du fjerner mad-, snavs- og svedpletter.

 

Rayon/Viskose
Dette stof blev første gang produceret i begyndelsen af 1900-tallet, og selvom det stadig ofte anvendes i tekstilblandinger, bruges det sjældent som primært materiale. Fibrene er lavet af cellulose hentet fra træmasse og var det foretrukne stof til hawaii-skjorterne, som var populære i 1940'ernes og 50'ernes Amerika. Det er vigtigt at tjekke vaskeanvisningen, inden du går i gang med nogen former for pletfjerning, da rayon kan være meget sart. Når du vasker det, skal du passe på ikke at skrubbe for voldsomt på stoffet og altid bruge koldt vand.

Ostelærred/musselin
Begge stoffer er af en løs bomuldsvævning, hvor musselin er finere og ostelærred meget grovere. De bruges stadig i tøjproduktionen, men nåede højden af deres popularitet i 1960'erne og 70'erne. På grund af den måde de er fremstillet på, kan tøj fra disse tekstiler blive meget skrøbeligt over tid, så man skal være ekstra forsigtig ved vask. Det anbefales at vaske musselin i varmt vand i hånden med en skefuld Vanish i vandet. Derudover må du ikke vride vandet ud efter vask, da det kan strække stoffet, så det mister sin form.

Crimplene
Crimplene er fremstillet af polyestergarn, et kraftigt materiale som er kendt for at beholde sin form og ikke krølle. Derfor var det populært som et ready-to-wear materiale i 1950'erne og 60'erne. Det mistede senere popularitet, da folk begyndte at foretrække lettere former for polyester eller naturlige stoffer som bomuld. Crimplene er let at rengøre og kan vaskes under 40 grader. Syntetiske stoffer er alle varmefølsomme, så det er vigtigt at følge vaskeanvisningen.