Et spørgsmål om tid

Det er ikke altid, man opdager en plet lige, når den opstår. Mange pletter opdager man først noget tid efter, når de er tørret ind, og det kræver mere end bare en skylning af fjerne dem. I tilfælde som disse er det nyttigt at vide, hvad du skal gøre. Vi har samlet en række tips til at fjerne pletter alt efter, hvor lang tid den har siddet. Tænk på, hvornår du sidst brugte den nu plettede skjorte. Det kan hjælpe dig til at finde ud af, hvordan du skal fjerne pletten.

 

Øjeblikket pletten opstår
Nogle pletter lægger du måske mærke til, når de opstår, og den bedste løsning er her at skylle pletten med vand. For nogle typer af pletter, såsom blodpletter, er koldt vand bedst, men for mange andre pletter, såsom fedtpletter, vil hverken lunkent eller varmt vand hjælpe. Du kan læse vores pletfjerningsvejledning for at finde ud af, hvad der virker bedst.

Hvis du ikke er i nærheden af en vandhane, men i stedet har en papirserviet på dig, så kan du duppe på pletten for at fjerne overskydende væske. Det virker bedre end at gnide på pletten, da dette kan arbejde pletten længere ind i stoffet og måske gøre den større! Ved at duppe let fjerner du overskydende væske, og pletten bliver ikke større.

Når du er hjemme igen, kan du bruge de tips, som vi har listet nedenfor.

Et par dage senere
Normalt opdages pletter først, når du skal til at skifte tøj, eller når du lægger det brugte tøj til vask. Det er her, du kigger på t-shirten eller på kanten af en nederdel, og tænker "har den plet virkelig været der hele tiden?"

Når det sker, er det ikke længere så enkelt som bare at skylle og duppe, da pletten nu er tørret godt og grundigt ind i dit tøj. I stedet skal du forbehandle pletten og vaske tøjet med det samme. Vanish Gold Oxi Action Pulver virker godt på de fleste pletter på kulørt tøj, men hvis du er i tvivl, så tag et kig på vores pletfjerningsvejledning.

Generelle regler for forbehandling med Vanish:

  1. Tag en Vanish-måleske og bland ¼ skefuld pulver med ¾ skefuld vand.
  2. Bland det godt.
  3. Påfør opløsningen direkte på den indtørrede plet, så hele pletten dækkes.
  4. Brug undersiden af skeen til at gnide opløsningen godt ind i pletten.
  5. Lad det sidde i højst fem minutter, før du vasker det af og lægger tøjet i vaskemaskinen.
  6. Til sidst sætter du en normal vask over - husk at tilføje en skefuld Vanish i maskinen for at klare eventuelle andre skjulte pletter.

Flere uger senere
Nogle pletter kan sidde i ugevis, uden du lægger mærke til dem, især hvis tøjet ikke bruges så tit. Disse pletter kan være sværere og tager længere tid at fjerne. Ved meget gamle pletter er det bedst at lægge tøjet i blød. Prøv Vanish Gold Oxi Action Pulver. Sådan skal du gøre:

  1. Tilsæt en skefuld Vanish pulver til fire liter varmt vand og læg tøjet i blød.
  2. Kulørt tøj må højest ligge i blød i en time, mens hvidt tøj kan ligge i blød i op til 6 timer.
  3. Efter iblødsætningen vrides tøjet og lægges i vaskemaskinen. Husk at tilføje en skefuld Vanish.

Som du kan se, kan Vanish hjælpe dig med at fjerne pletter, også selvom de ikke er helt nye. Hvis proceduren ikke virker første gang, så prøv at gentage den. Læs flere af vores artikler for at få flere tips til at fjerne pletter.