Angrib pletten ved kilden: Pletfri fester

Det er ikke tilfældigt, at nogle af årets største fester foregår i den mørkeste vintertid. Går vi helt tilbage til stenalderen, er der tegn på, at de største fester blev holdt i det, der nu er slutningen af december. Ved at samle folk til hyggelige stunder og ikke mindst solide måltider, fejrede man, at vinteren snart var slut. Nogle traditioner ser ud til aldrig at ændre sig, og over hele verden forbinder vi vinteren med store, fede og sovsetunge måltider med masser af smag og krydderier.

Store smagsoplevelser betyder ofte store pletter, og det varer ikke lang tid, før den nye vintergarderobe bliver hjemsted for pletter, plamager og skjolder fra sovs. Derfor har vi sammensat en menu med en række af de mest almindelige skurke bag vinterens pletter. Vi tager et kig på, hvorfor de kan være så besværlige, og hvordan Vanish nemt kan fjerne dem for dig.

Til forret:

Suppe
Dette er teknisk set ikke en sovs, men det er noget, som gerne spises i løbet af de mørke måneder, og som kan efterlade nogle utrolig vanskelige pletter. Supper er ofte tilsat krydderier med dristige farver, som bare venter på at møde dit festtøj. Kommer suppen på tøjet, så handl hurtigt. Skyl tøjet, påfør rigeligt med Vanish Oxi Action og lad det sidde i op til en time, før du vasker det som sædvanligt med en skefuld Vanish.

Hovedret:

Sovs
Sovs kan være mange forskellige ting rundt omkring i verden, men her tænker vi på den fyldige brune sovs fra stegefedt - fuldstændig uundværlig til middage med steg. Det høje fedtindhold gør sovsepletter meget svære at få af tøjet, men bruger du lidt Vanish Oxi Action Gel og massere det forsigtigt ind i pletten, bør de genstridige fedtceller begynde at opløse sig. Vask derefter med en skefuld Vanish for at sikre, at pletten forsvinder helt.

Sennep
Den gule puré er en særlig vanskelig plet at komme af med, så her handler det om at reagere hurtigt. Skrab så meget sennep af som muligt, men vær forsigtig med ikke at ødelægge fibrene i tøjet. Gnid herefter pletten med en blanding af Vanish Oxi Action og vand. Lad det sidde i 10 minutter, og skyl herefter pletten fra vrangen. Vask straks med en skefuld Vanish.

Tranebærsauce
Ligesom ribssauce og -gele er tranebærsauce en frugtagtig gele med masser af frugt og smag, der kan serveres som tilbehør til både søde og velsmagende retter. Den skinnende røde gele klistrer sig hurtigt fast på fibre, men den kan nemt fjernes. Hvis du er hurtig, kan du som regel skylle med vand fra vrangen for at få pletten væk. Hvis der er et rødt mærke tilbage, kan det fjernes med Vanish Gold Oxi Action direkte på pletten og en skefuld i vaskemaskinen.

Til dessert:

Kompot
Cheesecake, trifli og andre kager - ingen af disse ville være komplette uden et tykt lag frugtkompot. Selvom dessert i sig selv måske ikke udgør den store plettrussel, kan det samme ikke siges, om deres frugtrige følgesvend, som kan være et sandt mareridt at få af tøjet igen. Påfør Vanish Gold Oxi Action og læg pletten i blød i 10 minutter, før du vasker tøjet med en skefuld Vanish for at få de sidste rester helt væk.