Alle bladene er brune. En vejledning til efterårets pletter

Chokolade, sovs, kaffe og mudder er alt sammen fantastisk (måske ikke på samme tid). En anden mindre heldig ting, som de alle har til fælles, er den brune farve, som hurtigt bliver et mareridt at få af tøjet igen. Uanset om det drejer sig om varm chokolade på en kjole, kaffe på en skjorte eller mudder, som synes at springe op på skolebørnenes tøj, har vi her samlet nogle hurtige tips til, hvordan man fjerner disse hårdføre pletter fra tøjet.

Der findes en lang række mulige skurke, men vi vil her koncentrere os om de 3 mest klassiske: kaffepletter, chokoladepletter og mudderpletter.

Rengøringsprocessen

Når man har med en brun plet at gøre, vil det letteste være at fjerne den så hurtigt som muligt. Hvis pletten er vandbaseret (som f.eks. kaffe, de fleste andre varme drikke og mudder) og ikke-fedtholdig, er det bedst at skylle med koldt vand for at forhindre, at pletten sætter sig fast i tøjet. Når området er fugtigt nok, kan du begynde at fjerne selve pletten. Der er forskellige fremgangsmåder afhængigt af farven på materialet:

Fremgangsmåden ved hvidt tøj er normalt den samme for alle tre slags pletter, da du ofte kan bruge en kraftigere pletfjerner. Først fjerner du alt overskydende snavs med en ske - vær forsigtig, så du ikke gnider snavset ned i materialet. Tilsæt en pletfjerner, der indeholder hydrogenperoxid som f.eks. Vanish Oxi Action, og massér det ind i pletten. Lad det virke i fem minutter. Derefter kan du vaske tøjet på normal vis med en skefuld Vanish for at fjerne resten af pletten.

For vandbaserede brune pletter (f.eks. kaffepletter) på kulørt tøj, starter du med at skylle pletten fra vrangen med koldt vand. Det er vigtigt at skylle fra bagsiden, da dette ikke tvinger farven igennem materialet, og derved forhindrer den i at sprede sig. Hvis pletten er meget ny, kan det være det eneste, der skal til. Hvis pletten stadig er der, kan du duppe den med en pletfjerner, som er særligt udviklet til farvede materialer såsom Vanish Oxi Action. Gnub forsigtigt Vanish ind i pletten uden at tvære pletten yderligere ud. Hvis pletten er gammel, kan det være nødvendigt at lade den ligge i blød. Vask derefter tøjet som normalt og tilsæt en skefuld Vanish.

Til fedtbaserede og fedtede pletter, såsom chokolade, er det bedst at starte med at skrabe det meste af pletten af med en ske. Pas på ikke at gnubbe pletten yderligere ned i materialet. Når det overskydende er væk, blander du en opløsning med en del flydende vaskemiddel med to dele koldt vand. Dup opløsningen på pletten og sug forsigtigt væsken op med en tør klud. Når det meste af pletten er fjernet, gnider du forsigtigt på den med Vanish Oxi Action, inden du vasker tøjet på normal vis med en skefuld Vanish.

Det var det! En enkel vejledning til at håndtere ethvert uheld lige fra varm chokolade til mudder. Så gå ud i det smukke efterår, hav det sjovt og lad Vanish klare pletterne.